Pérdidas de sacarosa en el proceso de elaboración de panela
Sucrose losses in the industry of unrefined brown sugar paste (panela) are due to a number of different situations, before and within the process as well. When sugar cane in stored for a period of 5 days it losses approximately 7.48'14 of its own weight and about 10% of the total sucrose co...
Autor Principal: | |
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Formato: | Artículo (Article) |
Lenguaje: | Español (Spanish) |
Publicado: |
Instituto Colombiano Agropecuario
2019
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Materias: | |
Acceso en línea: | http://hdl.handle.net/20.500.12324/35480 |
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ir-20.500.12324-35480 |
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ir-20.500.12324-354802022-04-07T17:55:51Z Pérdidas de sacarosa en el proceso de elaboración de panela García B., Hugo R. Elaboración y preservación de los alimentos - Q02 Panela Sucrosa Maduramiento Procesamiento de alimentos Transversal Sucrose losses in the industry of unrefined brown sugar paste (panela) are due to a number of different situations, before and within the process as well. When sugar cane in stored for a period of 5 days it losses approximately 7.48'14 of its own weight and about 10% of the total sucrose content. During the process, sucrose losses take place in the extraction of the juice and its cleaning and also in the invertion to a reduced sugar when water evaporation and sugar concentration are ocurring. These losses are about 30% of the total sucrose content. Las pérdidas de sacarosa en Ia industria panelera obedecen a diferentes causas, tanto en las prácticas culturales antes del proceso, como en Ia elaboración en sí de la panela. Es así como debido al almacenamiento de Ia caña (apronte) durante 5 días, Se pierde un 7.487 del peso de Ia caña y un 10% de la sacarosa contenida por ésta. Durante el proceso, las pérdidas de sacarosa se presentan en Ia extracción, limpieza y clarificación del jugo y por Ia inversion a azúcares reductores durante ]a evaporación y concentración. Estas pérdidas que Se presentan en el proceso son cercanas al 30% con relación a La sacarosa total contenida por Ia caña. Caña panelera-Saccharum officinarum - Saccharum officinarum L. 2019-09-21T05:49:21Z 2019-09-21T05:49:21Z 1978 article Artículo científico http://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1 info:eu-repo/semantics/article https://purl.org/redcol/resource_type/ART http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 0018-8794 http://hdl.handle.net/20.500.12324/35480 2496 reponame:Biblioteca Digital Agropecuaria de Colombia repourl:https://repository.agrosavia.co instname:Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIA spa Revista ICA 2 387 387 392 Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Acceso a texto completo info:eu-repo/semantics/openAccess application/pdf application/pdf Colombia Instituto Colombiano Agropecuario Bogotá (Colombia) Revista ICA; v. 13 (2); 1978 |
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Agrosavia |
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Español (Spanish) |
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Elaboración y preservación de los alimentos - Q02 Panela Sucrosa Maduramiento Procesamiento de alimentos Transversal |
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Elaboración y preservación de los alimentos - Q02 Panela Sucrosa Maduramiento Procesamiento de alimentos Transversal García B., Hugo R. Pérdidas de sacarosa en el proceso de elaboración de panela |
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Sucrose losses in the industry of unrefined brown
sugar paste (panela) are due to a number of different situations, before and within the process as
well. When sugar cane in stored for a period of 5
days it losses approximately 7.48'14 of its own
weight and about 10% of the total sucrose content.
During the process, sucrose losses take place in the
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